Mamy teraz sezon na letnie owoce. Orzeźwiające i soczyste dobrze działają na nasz organizm i kubki smakowe. Niestety potrafią szybko zajść pleśnią i zepsuć całą przyjemność nawet na drugi dzień po zakupie.
Trzeba pamiętać, że kiedy zauważy się pleśń lub jakiekolwiek oznaki gnicia, należy wyrzucić do kosza cały owoc, a nie tylko odkroić gorszą część. Drobnoustroje, czyli mikro-bakterie, rozprzestrzeniają się wewnątrz całego produktu. Choć na zewnątrz może ujawnić się tylko kawałek zepsucia. Nie oznacza to bynajmniej, że drobnoustroje znajdują się tylko na tym obszarze, a resztę można jeść. Trzeba wyrzucić cały produkt, niezależnie od jego rodzaju.
CZYTAJ TAKŻE: SZOK! IMIGRANT ukrywał się w podwoziu SAMOLOTU. A jego ZWŁOKI spadły na…
Spożywanie dużych ilości produktów, z których wcześniej odkroiło się popsutą część, może powodować nowotwory. „Jesteś tym, co jesz”, słyszy się od małości, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że dotyczy to także zjadania jedzenia, w którym są szkodliwe bakterie.
Jaki jest sposób, by owoce nie pleśniały? Szybko zjadać lub zamrozić, gdy jesteśmy pewni, że będą musiały trochę poczekać, aż je wykorzystamy.