Powszechnie uważa się mniszka lekarskiego za chwast. Na rynku dostępne są nawet specjalne preparaty, które wystarczy rozpylić na trawie, by zwalczyć te jaskrawo-żółte kwiaty. Tymczasem okazuje się, że ta popularna roślina ma wiele cudownych właściwości, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Co ciekawe, jest w całości jadalna.
Mniszek lekarski występuje w całym naszym kraju. Jaskrawo-żółte mlecze cieszą jednak głównie dzieci – to one plotą z nich wianki, a potem bawią się dmuchawcami. Dorośli traktują jednak mniszka jak chwast i robią wszystko, by wyplenić go z ogrodu. To duży błąd, ponieważ roślina ta jest w całości jadalna i warto włączyć ją do domowego menu. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia wygląd skóry.
W kuchni wykorzystuje się głównie kwiaty i liście, bogate w beta-karoten, witaminę D, żelazo, magnez i wapń. Żółte kwiaty korzystnie wpływają na układ pokarmowy, leczą infekcje grzybiczne i brodawki na skórze. Duża ilość flawonoidów oraz kwasu krzemowego sprzyjają zachowaniu młodzieńczego wyglądu na długie lata.
Po mniszka lekarskiego powinny sięgać przede wszystkim osoby zmagające z chorobami wątroby i mające problemy z woreczkiem żółciowym. Napary z mleczy ułatwiają trawienie i odtruwają organizm.
Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości mniszka, należy zrywać go z dala od ruchliwych ulic, ponieważ z łatwością chłonie wszelkie zanieczyszczenia. Liście z powodzeniem mogą zastąpić sałatę lub szpinak, więc warto dodawać je do surówek i kanapek. Świeże, żółte kwiaty sprawdzą się jako jadalna dekoracja.