CYWILIZACJA

TE ZIEMNIAKI są TRUJĄCE. Rozpoznasz je po…

ziemniaki

Ziemniaki często goszczą na polskich stołach. Stanowią świetny i wartościowy dodatek do obiadu. Jednak czasem mogą być też trujące.

Można trafić na ziemniaki toksyczne dla ludzkiego organizmu. Trzeba nauczyć się je rozpoznawać, a także dbać o odpowiednie przechowywanie w zacienionym i chłodnym miejscu.

Szkodliwą dla człowieka substancją jest solanina. Występuje ona w zielonych, a także kiełkujących ziemniakach. Jeśli zobaczymy zatem na ziemniaku kiełki bądź zielonkawą barwę, to wskazuje to na wysoką zawartość solaniny. Ziemniaki zielenieją pod wpływem światła, gdy są źle przechowywane. Natomiast kiełkowanie następuje wraz z upływem czasu.

 

CZYTAJ TAKŻE: Dramatyczny wypadek na Mazowszu. AUTO LECIAŁO W POWIETRZU! (WIDEO)

 

Solanina chroni ziemniaka przed bakteriami i owadami. Ale jest trująca dla człowieka, Najwięcej solaniny znajduje się w skórce i kiełkach, więc najlepszym sposobem na pozbycie się jej jest dokładne obranie ziemniaków. Jeśli nie da się tego zrobić, to lepiej ich w ogóle nie spożywać. Objawami zatrucia solaniną są: wymioty, gorączka, bóle głowy, zaburzenia świadomości, omamy i halucynacje.

Źródło: wp.pl

Komentarze

Zobacz także

Ten olej zniszczy … raka jelita ZOBACZ

Tej 17-letniej matce lekarze nie dają żadnych szans. Ona walczy o życie, bo ma dla kogo żyć!

Fińska ekspedientka dała nauczkę murzyńskim złodziejaszkom!

Redakcja malydziennik
Ładuję....