Nieraz faszerujemy się lekarstwami i antybiotykami, a końca choroby nie widać. Czasem lepiej naturalnymi sposobami wzmacniać odporność zawczasu. Najlepszym rozwiązaniem będzie kurkuma.

Kurkuma to przyprawa o wielu właściwościach. Wykorzystywano ją na Dalekim Wschodzie od paru tysięcy lat zarówno w kuchni, jak i medycynie. Znane są zapiski, które wskazują, że barwiono nią potrawy już w 600 r. p.n.e. Do Chin dotarła natomiast w 700 r. n.e. i od tej pory poznajemy jej cudowne działanie.

CZYTAJ TAKŻE: Europa walczy z falą upałów! W Polsce wysokie temperatury utrzymają się przez…

Do jej właściwości należą między innymi: wzmacnianie odporności, zwalczanie infekcji, obniżanie poziomu cukru, zapobieganie nowotworom, a nawet powstaniu alzheimera! Ponadto łagodzi bóle mieiączkowe i dolegliwości żołądkowe. Przyspiesza także gojenie się ran i blizn.
Kurkuma pochodzi z Indii i powstaje z korzenia podobnego do imbiru. Od wieków wykorzystuje się ją do podniesienia odporności. Zapobiega inflekcjom wirusowym, grzybiczym i bakeryjnym. Badacze przekonują, że pomaga nawet, gdy już powstanie infekcja. Hamuje wtedy namnażanie się wirusów

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Komentarze