Kiedy masz mało energii, kuszące jest poddanie się apetytowi na kofeinę i cukier – wszystko, co pomoże ci przetrwać cały dzień. Zamiast tego wybierz produkty bogate w białko lub błonnik, aby dostarczyć swojemu organizmowi paliwa potrzebnego do kontynuacji. Oto 10 naszych ulubionych.
1. Jajka
Przy zaledwie 78 kaloriach i 6 gramach białka, jajko jest białkową potęgą. Jest też naładowane innymi składnikami odżywczymi, szczególnie w żółtkach, mówi Jonny Bowden, autor 150 najbardziej skutecznych sposobów na zwiększenie swojej energii . "Ludzie unikają żółtka, ponieważ martwią się cholesterolem, ale żółtka jaj zawierają cholinę, która ma kluczowe znaczenie dla pamięci".
2. Owsianka
Napełnione witaminami B i błonnikiem rozpuszczalnym w stresie, płatki owsiane są idealnym wyborem dla zwiększenia energii. Błonnik dietetyczny wypełnia Cię bez obciążania, utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą i pomaga zapobiec przytłaczającej potrzebie drzemki o 15:00.
3. Jabłka
Jak głosi stare angielskie przysłowie, już jedno jabłko dziennie sprawi, że zapomnisz o lekarzu. Zawarte w jabłkach cukry zapewnią Ci naturalny zastrzyk energii. Warto je mieć zawsze przy sobie na wypadek nagłego spadku energii. Gdy dopadnie Cię głód jabłko uchroni Cię przed podjadaniem niezdrowych słodyczy.
4. Dynia
Dynia jest naładowana potasem, dzięki czemu Twoje serce i mięśnie działają lepiej, mówi Bowden. Dodatkowo zawiera mnóstwo błonnika (który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi) i witaminy A (która pomaga zwalczyć infekcje osłabiające energię
5. Łosoś
Ile innych pokarmów pomaga chronić serce, zwiększyć siłę mózgową i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy? Łosoś jest wypełniony witaminami, minerałami i omega-3 niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, które według badań mogą poprawić nastrój.
6. Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne mają dużo kalorii, ale są również bardziej sycące niż inne pokarmy i naturalnie ograniczają spożycie kalorii przez cały dzień. Badania opublikowane w International Journal wykazały, że gdy ludzie spożywali 500 kalorii orzeszków ziemnych dziennie przez 19 tygodni, ich tempo metabolizmu spoczynkowego wzrosło o 11 procent – bez dodatkowego wysiłku.
7. Musli
Aby uniknąć dodawania cukru i tłuszczu, przygotuj własną mieszankę z bogatymi w składniki odżywcze suszonymi żurawinami lub morelami i zdrowymi dla serca orzechami, takimi jak pistacje i migdały.
8. Soczewica
Jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który zapewnia stałą, wolno spalaną energię, jednocześnie stabilizując poziom cukru we krwi. Soczewica jest zdrowym źródłem żelaza, składnika odżywczego, którego potrzebujesz więcej, gdy jesteś w ciąży lub w okresie laktacji.
9. Jogurt
Jogurt charakteryzuje się wyższym stężeniem białka, wapnia i witaminy D niż mleko. Dodatkowo wiele marek jogurtów ma żywe kultury aktywne, które mogą wspomagać trawienie.
10. Hummus
Ten pyszny krem składa się z ciecierzycy, sezamu, cytryny i oliwy z oliwek. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Użyj go jako dip dla marchwi, papryki i pity z pełnej pszenicy.