Naukowcy odkryli bardzo ciekawe właściwości jednej z najbardziej popularnych przypraw stosowanych w kuchni. Jeśli chcesz pozbyć się z pamięci jakiś wspomnień, zażywaj…Tyle tylko, że ….
Naukowcy przeprowadzili badania na … szczurach. Prof. Glenne Schafe z Hunter College and the Graduate Center at the City University of New York wykazał, że "u szczurów karmionych pożywieniem wzbogaconym o kurkuminę – substancję znajdującą się w kurkumie – zaobserwowano zaburzenia w procesie kodowania przykrych zdarzeń. Te, które miały już przykre wspomnienia i spożywały dodatkowe ilości kurkuminy, zapominały o nich szybciej". Kurkumina zdawała się utrudniać utrwalanie wspomnień i ich przypominanie. Szczury w eksperymencie otrzymywały jeden gram kurkuminy na każdy kilogram masy ciała. To oznacza, że przeciętny człowiek musiałby spożyć ok. 68 gramów kurkuminy (stanowczo za dużo), by osiągnąć podobny efekt.
– Gdyby potwierdziły się nasze wyniki i faktycznie dieta wzbogacona o kurkumine utrudniałaby odpamiętywanie dramatycznych przeżyć, być może stałaby się ważną składową leczenia PTSD. W tym zaburzeniu charakterystyczne są nawracające, przykre wspomnienia traumy z przeszłości – tłumaczy Shafe.