CYWILIZACJA

Naukowcy ostrzegają przed grillowaniem! Zobacz co Ci grozi!

Sezon na grillowanie w pełni, jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że grillowane mięso też może nam zaszkodzić. Naukowcy informują, że spożywanie potraw z grilla może może nam zaszkodzić bardziej niż… palenie. Według badań nawet kawałek grillowanego mięsiwa truje naż organizm bardziej niż 20 papierosów.

Polacy bardzo lubią grillować, spożywając jedzenie z rusztu średnio dwa, trzy razy na miesiąc. Badacze z Politechniki Warszawskiej postanowili zbadać wpływ grillowanych potraw na organizm człowieka.

Wyniki badań nie brzmią zbyt optymistycznie. Jak donosi Gazeta Olsztyńska, 200 gramów kiełbasy grillowanej na węglu dostarcza nam 100 razy więcej szkodliwych substancji niż 20 wypalonych papierosów!

Najpopularniejszy węgiel drzewny okazuje się być bardzo szkodliwy już w trakcie rozpalania powodując wydzielanie toksycznych substancji. 

Kiedy już jedzenie znajdzie się na ruszcie sytuacja się pogarsza. W trakcie grillowania mięsa do ognia skapuje tłuszcz, który powoduje wydzielanie się dodatkowych toksyn, mogących być przyczyną raka, szczególnie jelita grubego. Najgorszy dla organizmu jest dym z wytapianego tłuszczu. 

– Grill w Polsce ma przede wszystkim wymiar społeczny, to spotkanie towarzyskie – mówi w wywiadzie dla Gazety Olsztyńskiej Katarzyna Rudnicka, doradca żywieniowy. – Nie unikniemy więc takiego jedzenia. Co by naukowcy nie mówili, będziemy grillować – stwierdza.

Źródło: TVP Info / Gazeta Olsztyńska

Komentarze

Zobacz także

Koktajle Mołotowa poleciały na synagogę. Wewnątrz modlili się ludzie… A to wszystko w cywilizowanej Europie

Redakcja malydziennik

Zrobili to! Wlecieli w OKO Huraganu Irma!

Redakcja malydziennik

Sprawca strzelaniny w Las Vegas zwierzył się prostytutce, że….

Redakcja malydziennik
Ładuję....