Zespół kierowany przez profesora Carosa Leiferta z Uniwersytetu w Newcastle opublikował ciekawe wyniki dotyczące wartości odżywczej organicznego mięsa i mleka. W badaniu dokonano znaczących porównań między mlekiem oraz mięsem ekologicznym i ich tradycyjnie produkowanymi odpowiednikami, zgłaszając wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E i karotenoidy, ale niższe poziomy jodu i selenu w wersji organicznej.
Nowe badanie, opublikowane w British Journal of Nutrition, wywołało wiele kontrowersji i burzliwe komentarze wielu znanych postaci w świecie zdrowego żywienia. Eksperci ci nie zakwestionowali dokładności wyników, ale zakwestionowali ich znaczenie i to, czy obserwowane różnice można rzeczywiście przypisać metodom ekologicznym, a nie innym aspektom produkcji żywności.
Co mówią inni dietetycy?
Według Iana Givensa, profesora żywienia łańcucha pokarmowego na Uniwersytecie w Reading, przejście na mleko ekologiczne miałoby niewielki wpływ na zdrowie człowieka. Margaret Rayman, profesor medycyny żywieniowej na University of Surrey również włączyła się do debaty, podkreślając znaczenie produktów mlecznych jako źródła dietetycznego jodu i implikacje, że niedobór minerału ma znaczenie dla nienarodzonych dzieci.
Co to znaczy?
Chociaż Carlos Leifert i Chris Seal mają rację twierdząc, że poziom antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega 3 wydawał się wyższy w mleku ekologicznym i mięsie, naukowcy tacy jak Tom Sanders, Ian Givens i Margaret Rayman są prawdopodobnie w stanie złagodzić ich entuzjazm. Dystrybutorzy i inni zwolennicy żywności ekologicznej chętnie zapłacą za badania, które rzucą pozytywne światło na organiczne mięso i mleko.
W badaniu wykazano, że mleko ekologiczne jest bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3 niż mleko tradycyjne. Istnieją mocne dowody na to, że kwasy tłuszczowe omega 3 mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, abyśmy podwoili ich spożycie. Jednak różnica w zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, która zmienia się w mleko organiczne, prawdopodobnie nie będzie miała znaczącego wpływu. Olej z ryb jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, a rząd zaleca, abyśmy jedli ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Ludzie decydują się na jedzenie żywności ekologicznej z wielu powodów, począwszy od moralnego i etycznego punktu widzenia, aż po osobiste przekonanie, że smakują lepiej. Każdy ma prawo jeść to, na co ma ochotę, ale ważne jest, aby ludzie otrzymywali dokładne informacje, zanim podejmą jakąkolwiek decyzję, która może potencjalnie wpłynąć na ich zdrowie. Wydaje się, że kwestia, czy przejść na organiczne produkty, czy nie, jest nadal przedmiotem debaty.
DB