Ten produkt żywnościowy jest spożywany w milionach rodzin na całym świecie. Niestety, okazuje się, że jest silnie rakotwórczy. Sprawdź, czy masz go w swojej lodówce.
Ten produkt przyczynia się do milionów zachorowań na raka, ale Ty i Twoja rodzina możecie tego uniknąć. Okazuje się, że najbardziej rakotwórczym produktem żywnościowym są parówki. Ich regularne spożywanie podnosi ryzyko raka jelita grubego o 21%.
U dzieci, które jedzą 12 lub więcej parówek w miesiącu zwiększa się niebezpieczeństwo różnego rodzaju chorób, szczególnie białaczki. Do takich wniosków doszli naukowcy z American Institute for Cancer Research (Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem).
Czytaj także: Niedźwiedź więził go przez miesiąc w norze. Rosjanin żyje tylko dlatego, że… [WIDEO]
Do produkcji większości parówek wykorzystywane jest mięso oddzielone mechanicznie tzn. MOM – rozdrobniona surowa mieszanina mięsno-tłuszczowa. Przyczyną chorób nowotworowych jest również cała masa, szkodliwych substancji chemicznych, które znajdziemy w składzie parówek: mleczan sodu, fosforan sodu, dioctan sodu lub azotyn sodu.
Niestety – Polacy uwielbiają parówki i wszelkiego rodzaju rozdrobnione wyroby mięsne, takie jak tanie kiełbasy lub pasztety. Wysoka świadomość na temat tego, co może znaleźć się w mięsie oddzielonym mechanicznie, nadal nie powstrzymują nas od zakupu tego typu produktów.