CYWILIZACJA

Jak jeść arbuza? Zobacz, co robiłeś źle

Arbuz w 92% składa się z wody i jest idealną, orzeźwiającą letnią przekąską. Ma dużą zawartość przeciwutleniaczy opóźniających proces starzenia i hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ale jak go jeść? Co ze skórą i pestkami?

Pestki nie dość, że są w pełni jadalne, to jeszcze mają mnóstwo pozytywnych właściwości. Najczęstszym błędem jest ich wypluwanie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, więcej niż sam miąższ.

Są źródłem białka i aminokwasów, witamin z grupy B, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oprócz zjadania z miąższem można je wykorzystać do sałatek lub podpiec w piekarniku.

Nie uwierzysz, ale skórę także można jeść! Ma ona wiele zapomnianych prozdrowotnych właściwości. Jadalna jest jednak tylko wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.

Skórka nie dość, że jest świetnym źródłem błonnika i potasu, to jeszcze zawiera aminokwas o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

 

CZYTAJ TAKŻE:Auto rozerwało NA PÓŁ. Nie uwierzysz dlaczego (WIDEO)

Komentarze

Zobacz także

Ksiądz przeszkadza aborcjonistom, bo się modli. Ich naprawdę już opętał szatan!

Redakcja malydziennik

SAMOBÓJSTWO czy tragiczny WYPADEK? Pociąg rozjechał mężczyznę na…

Redakcja malydziennik

Czy Rosja chce uderzyć w Polskę? Wielka rozbudowa bunkrów rosyjskich na granicy z Polską!

Redakcja malydziennik
Ładuję....