CYWILIZACJA

Jak jeść arbuza? Zobacz, co robiłeś źle

Arbuz w 92% składa się z wody i jest idealną, orzeźwiającą letnią przekąską. Ma dużą zawartość przeciwutleniaczy opóźniających proces starzenia i hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ale jak go jeść? Co ze skórą i pestkami?

Pestki nie dość, że są w pełni jadalne, to jeszcze mają mnóstwo pozytywnych właściwości. Najczęstszym błędem jest ich wypluwanie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, więcej niż sam miąższ.

Są źródłem białka i aminokwasów, witamin z grupy B, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oprócz zjadania z miąższem można je wykorzystać do sałatek lub podpiec w piekarniku.

Nie uwierzysz, ale skórę także można jeść! Ma ona wiele zapomnianych prozdrowotnych właściwości. Jadalna jest jednak tylko wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.

Skórka nie dość, że jest świetnym źródłem błonnika i potasu, to jeszcze zawiera aminokwas o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

 

CZYTAJ TAKŻE:Auto rozerwało NA PÓŁ. Nie uwierzysz dlaczego (WIDEO)

Komentarze

Zobacz także

Muzułmanie zamordowali kolejnych 20 osób. To nie było zwykłe zabójstwo. Pakistańczycy dokonali…

Redakcja malydziennik

Jej odwaga zainspirowała miliony! Film „Moja miłość” niebawem w kinach. ZOBACZ ZWIASTUN!

Przed samą śmiercią Nolan dokonał cudu. O czymś takim jego mama nawet nie śniła

Redakcja malydziennik
Ładuję....