Arbuz w 92% składa się z wody i jest idealną, orzeźwiającą letnią przekąską. Ma dużą zawartość przeciwutleniaczy opóźniających proces starzenia i hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ale jak go jeść? Co ze skórą i pestkami?
Pestki nie dość, że są w pełni jadalne, to jeszcze mają mnóstwo pozytywnych właściwości. Najczęstszym błędem jest ich wypluwanie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, więcej niż sam miąższ.
Są źródłem białka i aminokwasów, witamin z grupy B, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi, mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oprócz zjadania z miąższem można je wykorzystać do sałatek lub podpiec w piekarniku.
Nie uwierzysz, ale skórę także można jeść! Ma ona wiele zapomnianych prozdrowotnych właściwości. Jadalna jest jednak tylko wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.
Skórka nie dość, że jest świetnym źródłem błonnika i potasu, to jeszcze zawiera aminokwas o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.
CZYTAJ TAKŻE:Auto rozerwało NA PÓŁ. Nie uwierzysz dlaczego (WIDEO)