Jaguar jest ssakiem zaliczanym do wielkich kotów, zresztą nic dziwnego- w rodzinie kotowatych wielkością przewyższa go tylko tygrys i lew. Jego występowanie sięga od USA i Meksyku przez Amerykę Środkową na południe do Paragwaju i północnej Argentyny. Jaguary preferują gęste lasy deszczowe, w których tropią zwierzynę każdego rodzaju, od jeleni i dzików po żółwie i ryby.

 

Jak większości zwierząt, sierść pozwala jaguarowi ukryć się w swoim środowisku życia, czyli lesie, ale nie w celu ucieczki przed drapieżnikiem, tylko aby zapolować. W lasach blask słońca prześwitujący przez liście wygląda jak cętki, dlatego cętkowana sierść pozwala jaguarowi ukryć się w takim świetle i zaskoczyć ofiarę.

 

CZYTAJ TAKŻE: Policja była obok, gdy przejechał na czerwonym. Zobacz, co się stało (WIDEO)

 

Jaguar, co ciekawe, jest także sprytnym myśliwym. Porusza czubkiem ogon w wodzie (całkiem jak wędką!), żeby przywabić ryby.

Komentarze