Każdy z nas stara się zdrowo odżywiać, jednak przez pośpiech i brak czasu często sięgamy po niezdrowe, gotowe zamienniki. Warto jednak zawsze czytać skład produktów, bo można spotkać trucizny w pożywieniu i nawet o tym nie wiedzieć.
Zobacz, na jakie trucizny trucizny w pożywieniu najbardziej uważać:
1. Węglowodory aromatyczne
Podczas wędzenia mięso zostaje nasycone węglowodorami aromatycznymi m.in. aby utrwalać mięso. Mają one bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, a głównym z nich jest zwiększone ryzyko zachorowań na nowotwory. Oczywiście dotyczy to jedzenia wędlin uwędzonych w dużych koncernach, a nie w tradycyjny domowy sposób.
2. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy
Cukier to nie tylko puste kalorie i przez to dodatkowe kilogramy- jest bardzo groźną substancją, która powoduje zespół metaboliczny, cukrzycę, stłuszczenie wątroby a nawet większe ryzyko nowotworów. Znajdziemy go w niemalże każdym produkcie (aż w 90% napojów!). Należy pamiętać, że z wiekiem cukier jest coraz gorzej tolerowany, a słodzik nie stanowi wcale lepszego zamiennika- lepiej sięgnąć po owoce.
3. Rtęć
Można się zdziwić, ale w posiłkach występuje także ten pierwiastek chemiczny. Szczególnie duża jego ilość znajduje się w, z pozoru zdrowych, rybach! Rtęć kumuluje się w ich organizmach, a także tych zwierząt i ludzi, którzy je jedzą. Ma to negatywny wpływ na układ nerwowy, mózg, rozwój płodu, a także powoduje osłabienie organizmu i problemy z błonami śluzowymi.
- CZYTAJ TAKŻE: Policja zatrzymała ucznia w szkole! Pies policyjny znalazł w jego plecaku…
- CZYTAJ TAKŻE: Zabójcza mieszanka. Nie zgadniesz czego nie można łączyć
- CZYTAJ TAKŻE: FENOMEN MEDYCYNY Najmłodsza matka w historii! Urodziła dziecko mając zaledwie…
4. Aluminium
Zawartość aluminium dotyczy głównie ozdób na ciasta i torty, które są nim powlekane. Aluminium jest toksyczne i powoduje schorzenia układu krwionośnego i rozrodczego, a także może wywołać chorobę Alzheimera! Warto zauważyć, że w niektórych krajach barwniki z aluminium są zakazane.
5. Benzoesany
Inaczej E 210-213, mogą one upośledzać funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a także mieć działanie rakotwórcze. Z początku naukowcom wydawało się, że są nieszkodliwe, jednak po głębszych badaniach odkryli, że działają jak trucizna z najwyższej półki! Znajdują się w sokach owocowo-warzywnych, różnych konserwach, galaretkach, margarynach, wyrobach cukierniczych i gotowych półproduktach.