Każdy z nas stara się zdrowo odżywiać, jednak przez pośpiech i brak czasu często sięgamy po niezdrowe, gotowe zamienniki. Warto jednak zawsze czytać skład produktów, bo można spotkać trucizny w pożywieniu i nawet o tym nie wiedzieć.

Zobacz, na jakie trucizny trucizny w pożywieniu najbardziej uważać:

 

1. Węglowodory aromatyczne

Podczas wędzenia mięso zostaje nasycone węglowodorami aromatycznymi m.in. aby utrwalać mięso. Mają one bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, a głównym z nich jest zwiększone ryzyko zachorowań na nowotwory. Oczywiście dotyczy to jedzenia wędlin uwędzonych w dużych koncernach, a nie w tradycyjny domowy sposób.

 

2. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy

Cukier to nie tylko puste kalorie i przez to dodatkowe kilogramy- jest bardzo groźną substancją, która powoduje zespół metaboliczny, cukrzycę, stłuszczenie wątroby a nawet większe ryzyko nowotworów. Znajdziemy go w niemalże każdym produkcie (aż w 90% napojów!). Należy pamiętać, że z wiekiem cukier jest coraz gorzej tolerowany, a słodzik nie stanowi wcale lepszego zamiennika- lepiej sięgnąć po owoce.

 

3. Rtęć

Można się zdziwić, ale w posiłkach występuje także ten pierwiastek chemiczny. Szczególnie duża jego ilość znajduje się w, z pozoru zdrowych, rybach! Rtęć kumuluje się w ich organizmach, a także tych zwierząt i ludzi, którzy je jedzą. Ma to negatywny wpływ na układ nerwowy, mózg, rozwój płodu, a także powoduje osłabienie organizmu i problemy z błonami śluzowymi.

 

 

4. Aluminium

Zawartość aluminium dotyczy głównie ozdób na ciasta i torty, które są nim powlekane. Aluminium jest toksyczne i powoduje schorzenia układu krwionośnego i rozrodczego, a także może wywołać chorobę Alzheimera! Warto zauważyć, że w niektórych krajach barwniki z aluminium są zakazane.

 

5. Benzoesany

Inaczej E 210-213, mogą one upośledzać funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a także  mieć działanie rakotwórcze. Z początku naukowcom wydawało się, że są nieszkodliwe, jednak po głębszych badaniach odkryli, że działają jak trucizna z najwyższej półki! Znajdują się w sokach owocowo-warzywnych, różnych konserwach, galaretkach, margarynach, wyrobach cukierniczych i gotowych półproduktach.

 

Źródło: odkrywamyzakryte.com

Komentarze