Naukowcy odkryli trzynaście rodzajów bakterii mlekowych w żołądkach pszczół. Co to dla nas oznacza i jak możemy na tym skorzystać? Jest to szansa do zwalczenia plagi oporności na antybiotyki.
International Wound Journal opublikował najnowsze badania nad miodem, w których odkryto, że miód może okazać się skuteczną alternatywą dla antybiotyków. Jest to świetna wiadomość, ponieważ aktualnie zwiększa się ilość szczepów bakterii opornych na antybiotyki.
Tylko świeży miód umożliwia ochronę przed wieloma toksycznymi patogenami, które znajdują się w naszym środowisku. Jest to spowodowane tym, że żołądki pszczół zamieszkuje aż 13 rodzajów żywych bakterii mlekowych. Zdrowe mikroorganizmy znajdują się również w plastrach świeżego miodu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Newport twierdzą, że jedzenie miodu może niwelować toksyczność bakterii powodującą oporność na leki. Możemy też stosować miód na co dzień jako zamiennik niezdrowego cukru, na przykład przy słodzeniu herbaty. Jeśli chcemy dostać świeży miód z pasieki, to miesiące sierpień i wrzesień idealnie nadają się by odwiedzić pszczelarza.