Ohydne praktyki chińskich producentów głęboko mrożonego ciasta. Sprawdź w jaki sposób wykorzystują ludzkie włosy!

Public Domain
Chleb produkowany z ciasta głęboko mrożonego nigdy nie jest najświeższym rozwiązaniem, przy tym sprowadzanym z Chin znajduje się składnik, który zaszokuje wielu.




Poseł PiS Jerzy Paul złożył interpelacje do ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela w sprawie składniku zawartego w głęboko mrożonym cieście pochodzącym z Chin. Chemiczny polepszacz o nazwie L-cysteina produkują bowiem z ludzkich włosów.

 

"Coraz więcej pytań i wątpliwości w polskim społeczeństwie narasta w związku z jakością wyrobów piekarniczych sprzedawanych głównie w sklepach wielkopowierzchniowych. Dokładniej chodzi o pieczywo wypiekane na bazie głęboko mrożonego ciasta" - brzmi fragment interpelacji Paula.

 

L-cysteina znana jest także pod nazwą E-920. To chemiczny polepszacz dodawany do ciasta głęboko mrożonego. Do produkcji tego polepszacza używa się jednak włosów. W Unii Europejskiej zakazane jest używanie włosów ludzkich, w zamian za to E-920 produkuje się ze świńskiej szczeciny i ptasich piór. Obostrzenie nie obowiązuje jednak w Chinach.

 

Polskie prawo nie wymaga precyzowania, w jaki sposób uzyskano składnik, jedyne wymagane oznaczenie to stwierdzenie faktu, że ciasto jest głęboko mrożone.

 

Ministerstwo odpowiada jednak wprost: "Żywność wprowadzana do obrotu na terenie Unii Europejskiej, w tym żywność importowana z Chin, musi spełniać wymagania ustawodawstwa Unii Europejskiej". Problem nie wydaje się także bezpośrednio dotyczyć Polski, gdyż jedynie niewielka część pieczywa i wyrobów cukierniczych pochodzi z Chin.



Autor: la

Źródło: wprost.pl

16:51 6 listopada 2017







Video
Opinie
Polityka
Cywilizacja
Religia
Opinie