HIT ŻYWIENIOWY 2017. Pokonaj nowotwór oraz inne choroby! Czas na dietę z moringą!

Czy istnieje roślina lecznicza, która zwalcza niemal wszystkie dolegliwości fizyczne? Wszystko przemawia za tym, że tak. Nazywa się moringa!




Bogate w białko „cudowne drzewo” z Himalajów skrywa niewiarygodne ilości witamin i minerałów. Dodatkowo odznacza się niezliczonymi właściwościami wprawiającymi w zdumienie specjalistów na całym świecie. Jeśli zdefiniujemy zdrowie jako idealne samopoczucie, to chyba nic nie pomaga osiągnąć tego stanu skuteczniej niż moringa.

 

Uzdrawiająca siła moringi jest znana od stuleci. Badania naukowe potwierdzają korzystne działanie na ludzki organizm zawartych w niej substancji. Osoby spożywające moringę mówią o jej pozytywnym wpływie w przypadku wielu chorób, co wiąże się przede wszystkim z wyraźną poprawą funkcjonowania układu immunologicznego. Cudowne drzewo to także nieoceniona pomoc podczas kuracji odchudzających i odtruwających. Dzięki niemu człowiek staje się po prostu zdrowszy i szczęśliwszy.

 

Zespół badawczy „Żyć zdrowo” przeprowadził serię testów z moringą, których wyniki okazały się bardzo pomyślne. Otrzymaliśmy mnóstwo informacji o pozytywnych doświadczeniach ze stosowaniem tej rośliny.

Krótka charakterystyka moringi

• Cudowne drzewo osiąga wysokość do 12 metrów.

• Rośnie do 4 metrów rocznie.

• Produkuje do 5000 nasion na rok.

• Żyje ponad 20 lat.

• Jego kwiaty mają barwę kremowobiałą i różową.

• Strąki moringi osiągają długość do 90 centymetrów i zawierają do 35 białych nasion.

• Optymalna temperatura dla moringi to 25–40 stop-ni Celsjusza.

• W temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza za-trzymuje się jej wzrost.

• Z 10 kilogramów nasion można otrzymać 2–3 litry cennego oleju.

• Nasiona jednego drzewa są w stanie przefiltrować 30 000 litrów wody.

• 300 miligramów sproszkowanych nasion może przefiltrować beczkę zanieczyszczonej wody rzecznej.

• Drzewo moringi gromadzi azot i poprawia jakość gleby.

• Spray z liści lub pędów moringi wspomaga wzrost roślin uprawnych i zwiększa ich plony.

• Moringa dostarcza do 130 ton biomasy na hektar, wyróżniając się pod tym względem na tle wszystkich roślin użytkowych (w przypadku miskanta chińskiego jest to tylko 40 ton).

• Moringa to roślina idealnie nadająca się do wytwarzania bioetanolu (przykładowo w Brazylii stosuje się ją w produkcji przemysłowej). To drzewo o wszechstronnym zastosowaniu dostarcza do 20 000 litrów alkoholu z jednego hektara.

 

Wszechstronne leczenie

Rosnące u podnóży Himalajów cudowne drzewo to roślina lecznicza, która koi mnóstwo dolegliwości. Specjaliści już od dawna dysponują wiedzą na temat jej wszechstronnych właściwości, amatorzy zaś poznali niezwykłą siłę moringi za sprawą eksperta Rangi Yogeshwara, który w programie telewizyjnym Wielki pokaz cudów natury (Die große Show der Na-turwunder, 2007) zademonstrował pewien spektakularny eksperyment. Używając niewielkiej ilości nasion moringi, przemienił brudną wodę w przejrzystą wodę pitną, po czym zaczerpnął łyk, wprawiając w ten sposób w zdumienie nawet specjalistów.

 

Wkrótce temat ten podjęto w innych audycjach telewizyjnych. Na niemieckim kanale ProSieben emitującym program Galileo (21.03.2013) szczegółowo omówiono wiele niewiarygodnych właściwości moringi. Poświęcono jej również wiele miejsca w programach typu talk-show na kanale NDR (na przykład 13.03.2013). Artykuły o morindze opublikowano w dzienniku „Los Angeles Times”, a także w znanym czasopiśmie „Natur & Heilen” (zeszyt 9/2012). W ślad za nimi poszły inne media.

 

Moringa

 

Moringa uchodzi za cudowny środek o wszechstronnym pozytywnym wpływie na ludzkie zdrowie. Jedną z niezwykłych cech tej rośliny są jej właściwości bakteriobójcze, które otwierają zupełnie nowe perspektywy w dziedzinie medycyny naturalnej.

 

Pilniej niż kiedykolwiek potrzeba nam dzisiaj naturalnych środków skutecznych w walce z różnego rodzaju zarazkami chorobotwórczymi. Klasyczne leczenie antybiotykami przestaje przynosić skutki, ponieważ bakterie coraz częściej okazują się odporne na ich działanie, zaś układ odpornościowy zaczyna odmawiać posłuszeństwa.

 

Na czym polega siła tej jedynej w swoim rodzaju rośliny? Moringa olejodajna (łac. moringa oleifera) to pochodzące z Indii drzewo odznaczające się niezwykłym bogactwem cennych substancji. Jej liście zawierają czterdzieści sześć rodzajów antyoksydantów, dwadzieścia sześć substancji przeciwzapalnych, dwadzieścia pięć witamin i minerałów (na przykład czterokrotnie więcej wapnia niż mleko i sześciokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze) oraz maksymalną ilość chlorofilu, wszystkie konieczne do życia aminokwasy i wiele innych niezbędnych substancji czynnych. To sprawia, że roślina ta jest cudem natury i źródłem energii dla ludzi i zwierząt.

 

Cudowne drzewo jako panaceum

Idea leku na wszelkie choroby, panaceum, funkcjonuje w medycynie naturalnej najprzeróżniejszych kręgów kulturowych, począwszy od medycyny chińskiej, a na indyjskiej skończywszy. Greckie pojęcie panákeia (łac. panacea) znaczy „leczący wszystko”. W mitologii greckiej Panakeja była córką Asklepiosa (Eskulapa) i siostrą Hygei. Pochodziła zatem z boskiej rodziny zajmującej się lecznictwem i stanowiła uosobienie uzdrawiania za pomocą roślin leczniczych.

 

Od czasów starożytnych aż do dziś ludzie wciąż próbują znaleźć środek zwalczający wszystkie choroby. Taki specyfik prawdopodobnie nie istnieje, jednak są takie, które można stosować na różnorodne schorzenia i dolegliwości. W języku angielskim określa się je mianem cureall, czyli lekarstwa na wszystko. Ich działanie polega na pobudzaniu samouzdrawiających sił organizmu. Dokładnie takie samo zadanie znakomicie spełnia moringa, stanowiąc nowoczesne panaceum.

 

Uprawa i zastosowanie moringi

Moringa olejodajna rośnie w Indiach, głównie u podnóży Himalajów. W starożytnych tekstach wspomniano o niej już pięć tysięcy lat temu: pisano, że przy pomocy tej rośliny można wyleczyć ponad trzysta chorób. Z upływem stuleci moringa rozprzestrzeniła się po tropikalnych i subtropikalnych regionach Ziemi. Obecnie w wielu krajach jest uprawiana jako warzywo. Ta cudowna roślina doskonale dostosowała się do środowiska i występuje w trzynastu różnych odmianach. Najbardziej znana z nich to moringa olejodajna i głównie o niej trak-tuje niniejsza książka.

 

Jej nasiona obfitują w niezwykle cenny olej. Moringa rośnie do trzydziestu centymetrów miesięcznie, w ciągu roku może osiągnąć wysokość do czterech metrów. Możliwości jej zastosowania są niezwykle wszechstronne. W krajach, w których rośnie, od tysiącleci służy jako pokarm, lek i źródło energii. W lokalnych kulturach, niezależnie od siebie, odkrywano i wykorzystywano lecznicze cechy moringi.

 

Poszczególne części moringi mają następujące zastosowanie:

• świeże lub suszone liście jako produkt spożywczy,

• kwiaty jako przyprawa i lek oraz środek przydatny w hodowli pszczół,

• owoce jako produkt spożywczy,

• nasiona jako produkt spożywczy, surowiec do wytwarzania oleju i oczyszczania wody, do nowych zasiewów,

• kora do celów medycznych, produkcji lin i papieru,

• korzenie jako artykuł spożywczy i lek,

• cała roślina jako pasza dla zwierząt i biomasa służąca do alternatywnej produkcji energii,

• „odpady” jako środek ulepszania gleby, bionawóz i karma dla zwierząt.

 

Od przeszło dwudziestu lat naukowcy z całego świata uczestniczą w projektach badawczych, które mają na celu przeanalizowanie pozytywnego wpływu moringi olejodajnej na ludzi, zwierzęta i rośliny.

 

Jak się okazuje, z najprzeróżniejszych krajów i kontynentów spływają do nich informacje potwierdzające jej działanie, mimo że do dziś nie rozwikłano do końca kryjącej się w niej tajemnicy. Współczesna nauka poczyniła wprawdzie znaczne postępy w analizowaniu składników roślin i opisywaniu ich specyficznego działania leczniczego, jednak w sferze badania wszechstronnych powiązań w dziedzinie medycyny naturalnej naukowcy wciąż są dopiero na początku drogi.

 

Liście

Świeże liście moringi można spożywać na surowo, w formie sałatki, lub po ugotowaniu jako przystawkę. Z ich dodatkiem można przygotować sosy i zupy. Kiszone liście moringi smakują doskonale i są bogatym źródłem witamin. Pędy zaś mają ostry smak przypominający chrzan. Można je stosować do przyprawiania potraw lub jeść na surowo. Z suszonych liści produkuje się pożywny proszek dodawany do potraw i napojów w ramach uzupełnienia diety. Nadaje się on również do wzbogacania mąki do pieczenia chleba lub ciast, przez co wypieki zyskują więcej substancji witalnych.

 

W krajach europejskich można nabyć prawie w-łącznie proszek z suszonych liści moringi, dlatego sposób jego zastosowania omawiamy w tej książce najdokładniej.

 

Nasiona

Nasiona moringi odznaczają się dużą zawartością wysokiej jakości oleju (do czterdziestu pięciu procent ich wagi), który jest często porównywany z oliwą z oliwek, choć zawiera znacznie więcej cennych składników. Olej z moringi to produkt bardzo ceniony w przemyśle kosmetycznym. Już w starożytności cieszył się dużą popularnością w Egipcie i Grecji, głównie z racji zdolności usuwania uciążliwych zapachów ciała.

To, czemu media poświęcają obecnie więcej uwagi i co wzbudza tak ogromne zaskoczenie u znawców, to wiedza od dawna znana naukowcom. Szwajcarscy badacze już lata temu ustalili, że nasiona moringi są bogate w substancje oczyszczające wodę – zaledwie jedna dziesiąta grama sproszkowanych nasion wy-starczy do uzdatnienia litra zanieczyszczonej wody – zawierają one bowiem związki łączące się (koagulujące) z pływającymi w wodzie drobinami, które w wyniku tego działania stają się cięższe i opadają na dno. Łączą się z nimi również bakterie, wirusy i pleśnie, które giną pod wpływem tego procesu, a zanieczyszczona woda zamienia się w zdatną do picia. W wielu największych skupiskach ludności w Afryce kobiety oczyszczają w ten sposób tak pil-nie potrzebną wodę.

 

Korzenie

W Senegalu i Indiach korzenie moringi rozdrabnia się i stosuje w leczeniu reumatyzmu i bólu stawów. Korzenie i korę, które wzmacniają układ nerwowy, działają przeciwzapalnie oraz pobudzają apetyt i trawienie, tubylcy wykorzystują również w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Kora

Z kory z pnia drzewa miejscowi mieszkańcy produkują liny, sznurki i papier. Ponadto wykorzystują ją głównie do celów medycznych, podobnie zresztą jak wyciśnięty z korzeni sok, który uchodzi za skuteczny lek na zapalenie gardła.

 

dr Günter Harnisch

 

Powyższy tekst jest fragmentem pierwszej w Polsce książce o zdrowotnym działaniu moringi i naturalnym leczeniu tą rośliną. Więcej znajdziesz w książce „Moringa. Uzdrawiająca moc cudownego drzewa” (Esprit 2017).  



Autor: dr Günter Harnisch

Źródło: Wydawnictwo Esprit

20:48 11 kwietnia 2017







Video
Opinie
Polityka
Cywilizacja
Religia
Opinie